Źródła błonnika
Błonnik pokarmowy
- Błonnik
- Czym jest błonnik?
- Rodzaje błonnika
- Właściwości błonnika
- Walka z zaparciami
- Odchudzanie
- Obniżanie cholesterolu
- Błonnik a cukrzyca
- Inne funkcje błonnika
- Źródła błonnika
- Deficyt błonnika
- Podwyższony cholesterol
Dla zdrowia...
Źródła błonnika
Błonnik pektynowy – występuję w owocach miąższowych takich jak jabłka, gruszki, morele oraz cytrusach i owocach jagodowych. Najwięcej pektyny znajduje się w porzeczkach. Możemy to zauważyć robiąc z nich przetwory. Nie potrzebujemy dodawać do nich środków żelujących a i tak powstaje galaretka. Ponadto ten rodzaj błonnika znajduje się również w płatkach owsianych, pieczywie pełnoziarnistym, warzywach strączkowych i większości warzyw korzeniowych.
Błonnik celulozowy – występuje w warzywach kapustnych, korzennych, szparagach, łupinach fasoli, otrębach pszennych, ryżu, kukurydzy, orzechach. Duże ilości tego rodzaju błonnika znajdują się również w pełnych ziarnach zbóż. Dlatego też warto jest wprowadzić do diety pieczywo z ziarnami zboża lub też wykonane z mąki pełnoziarnistej. Mielenie zboża nie wpływa bowiem na utratę błonnika.
Suplementy diety – ze względu na to, że dieta przeciętnego człowieka z reguły zawiera deficyt błonnika, na rynku pojawił się szereg suplementów diety, które mogą uzupełnić jego braki w organizmie. Obecnie najbardziej skuteczne są kapsułki, które zawierają sproszkowany błonnik, ponieważ ich działanie jest w fizjologiczny sposób najbardziej zbliżone do naturalnego. Jednakże przyjmując błonnik w postaci suplementów diety należy zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wody, ponieważ w przeciwnym przypadku może to niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu (pęczniejące tabletki mogą utknąć w przełyku lub jelitach i spowodować wiele problemów trawiennych).