Odchudzanie
Błonnik pokarmowy
- Błonnik
- Czym jest błonnik?
- Rodzaje błonnika
- Właściwości błonnika
- Walka z zaparciami
- Odchudzanie
- Obniżanie cholesterolu
- Błonnik a cukrzyca
- Inne funkcje błonnika
- Źródła błonnika
- Deficyt błonnika
- Podwyższony cholesterol
Dla zdrowia...
Odchudzanie
Dieta bogata w błonnik jest wskazana dla osób, które planują odchudzanie lub też pragną utrzymać smukłą sylwetkę. Oczywiście w tym przypadku również ważne jest by dostarczyć każdy rodzaj błonnika we właściwych proporcjach, ponieważ dzięki temu będzie możliwe jego harmonijne współdziałanie w zakresie procesu zmniejszania i kontrolowania wagi ciała.
Po pierwsze błonnik celulozowy, czyli nie rozpuszczalny w wodzie zmniejsza uczucie głodu poprzez to, że wchłaniając wodę pęcznieje w przewodzie pokarmowym. W ten sposób przekształca się on w miękką, gąbczastą masę, która wypełnia żołądek. Dzięki temu organizm ma uczucie sytości mimo iż tak naprawdę w żołądku i jelitach znajdują się substancje, które nie posiadają żadnych wartości odżywczych, czyli krótko mówiąc nie są kaloryczne. Masa ta podrażnia również mechanicznie ścianki jelita, dzięki czemu wykonuje ono ruchy perystaltyczne, które powodują przesuwanie się substancji pokarmowych i tworzenie masy kałowej. W ten sposób treści pokarmowe znacznie szybciej przechodzą przez układ pokarmowy.
Po drugie błonnik pektynowy tworząc galeretowata otoczkę na ścianach jelita w znacznym stopniu spowalnia wchłanianie węglowodanów. Dzięki temu poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie i o wiele rzadziej mamy ochotę na słodycze, które jak wiadomo są największym wrogiem odchudzania. Takie działanie zapobiega również tak zwanym napadom wilczego głodu, czyli pojawianiu się momentów, w których mimo zjedzenia znacznie większych niż zazwyczaj porcji jedzenia i tak odczuwamy głód i nie możemy go w żaden sposób zaspokoić.
Dodatkowo ważną informacją jest fakt, że błonnik posiada zdolności absorbowania tłuszczu. Dzięki temu w ciągu dnia może on pochłonąć od 30 do 180 kcal, a to oznacza ubytek masy ciała o nawet kilka kilogramów w ciągu roku.