Problemy zdrowotne związane z deficytem błonnika w diecie
Błonnik pokarmowy
- Błonnik
- Czym jest błonnik?
- Rodzaje błonnika
- Właściwości błonnika
- Walka z zaparciami
- Odchudzanie
- Obniżanie cholesterolu
- Błonnik a cukrzyca
- Inne funkcje błonnika
- Źródła błonnika
- Deficyt błonnika
- Podwyższony cholesterol
Dla zdrowia...
Problemy zdrowotne związane z deficytem błonnika w diecie
W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o tym jak bardzo ważna jest odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie każdego człowieka. Istnieje bowiem szereg dysfunkcji i problemów zdrowotnych związanych ściśle związanych z deficytem tego składniku w codziennej diecie. Najważniejsze z nich to:
- Choroby układu krążenia – wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, udar, miażdżyca, choroby serca
- Choroby układu pokarmowego – zaparcia, biegunki, wzdęcia, zespół jelita nadwrażliwego, nowotwór okrężnicy, choroba Corhna, polipy jelita grubego
- Choroby związane ze złą przemianą materii – nadwaga, otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, kamienie żółciowe i nerkowe
- Anemia
- Próchnica
- Zła kondycja i wygląd skóry
- Zaburzenia odporności (immunologiczne)