Problemy zdrowotne związane z deficytem błonnika w diecie

W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o tym jak bardzo ważna jest odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie każdego człowieka. Istnieje bowiem szereg dysfunkcji i problemów zdrowotnych związanych ściśle związanych z deficytem tego składniku w codziennej diecie. Najważniejsze z nich to:

  • Choroby układu krążenia – wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, udar, miażdżyca, choroby serca
  • Choroby układu pokarmowego – zaparcia, biegunki, wzdęcia, zespół jelita nadwrażliwego, nowotwór okrężnicy, choroba Corhna, polipy jelita grubego
  • Choroby związane ze złą przemianą materii – nadwaga, otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, kamienie żółciowe i nerkowe
  • Anemia
  • Próchnica
  • Zła kondycja i wygląd skóry
  • Zaburzenia odporności (immunologiczne)