Obniżanie cholesterolu
Błonnik pokarmowy
- Błonnik
- Czym jest błonnik?
- Rodzaje błonnika
- Właściwości błonnika
- Walka z zaparciami
- Odchudzanie
- Obniżanie cholesterolu
- Błonnik a cukrzyca
- Inne funkcje błonnika
- Źródła błonnika
- Deficyt błonnika
- Podwyższony cholesterol
Dla zdrowia...
Obniżanie cholesterolu
Dla osób, które maja problemy zdrowotne w obrębie układu krążenia, szczególne znaczenie posiada błonnik pektynowy, czyli rozpuszczalny w wodzie. Przyczyną tego jest fakt, że w przewodzie pokarmowym ten rodzaj błonnika jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych.
W ludzkim organizmie pełnią one bardo ważną funkcję hamując biosyntezę cholesterolu w wątrobie. Dodatkowo błonnik pokarmowy dzięki swej konsystencji ma zdolność wiązania kwasów żółciowych i ich soli w jelitach. W ten sposób obniża poziom cholesterolu, ponieważ kwasy żółciowe są absorbowane zarówno przez błonnik pektynowy w jego żelowej strukturze jak i błonnik celulozowy, za pomocą rozpuszczania ich w wodzie uwiezionej w błonniku, a następnie wydalane z organizmu. Z tego powodu organizm wykorzystuje cholesterol do produkcji kwasów żółciowych jednocześnie zmniejszając jego ilość do syntezy lipoprotein oraz jego poziom w osoczu.
Badania wykazały, że u osób z wysokim poziomem złego cholesterolu, które przez trzy miesiące regularnie spożywały 10-15 gram błonnika z płatków owsianych dziennie, poziom cholesterolu całkowitego spadł o 14%, w tym złego cholesterolu (LDL) o 28% a poziom dobrego (HDL) wzrósł o 21%. (W profilaktyce zdrowotnej układu krążenia ważny jest także błonnik nierozpuszczalny w wodzie, ponieważ obniża on poziom trójglicerydów we krwi, które są główną przyczyną miażdżycy).