Rodzaje błonnika
Błonnik pokarmowy
- Błonnik
- Czym jest błonnik?
- Rodzaje błonnika
- Właściwości błonnika
- Walka z zaparciami
- Odchudzanie
- Obniżanie cholesterolu
- Błonnik a cukrzyca
- Inne funkcje błonnika
- Źródła błonnika
- Deficyt błonnika
- Podwyższony cholesterol
Dla zdrowia...
Rodzaje błonnika
Ze względu na skład chemiczny i właściwości, błonnik pokarmowy możemy podzielić na dwie grupy, z których każda pełni odmienną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, a co za tym idzie całego organizmu.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektynowy)
Ten rodzaj błonnika charakteryzuje się dużą rozpuszczalnością w wodzie i dzięki temu przechodząc przez układ pokarmowy tworzy substancję przypominającą wyglądem i konsystencją galeretowaty żel o dużej objętości. Masa ta wyściela ściany przewodu pokarmowego, co zapobiega ich podrażnianiu przez trawiony pokarm oraz jego przyklejaniu. Dzięki temu resztki pokarmu, które nie zostały wchłonięte przesuwają się w dolne partie, co przeciwdziała ich zaleganiu, a w konsekwencji gniciu w układzie pokarmowym. Dodatkowo żel błonnikowy znacznie spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia. Dzięki temu organizm człowieka dłużej utrzymuje uczucie sytości oraz zmniejsza poziom insuliny wydzielanej do krwioobiegu, co jest bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę. Błonnik pektynowy wpływa także korzystnie na konsystencję masy kałowej, zapobiegając jej nadmiernemu wysuszeniu oraz tworząc na jej powierzchni galaretowatą otoczkę, która sprawia, że wypróżnianie jest o wiele łatwiejsze. Najcenniejszym źródłem tego rodzaju błonnika są owoce i niektóre zboża. Dla organizmu człowieka największe znaczenie ma pektyna jabłkowa, grejpfrutowa i owsiana. Zobacz też: Źródła błonnika pektynowego.
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie (celulozowy)
Ten rodzaj błonnika nie rozpuszcza się w wodzie, ale za to posiada zdolności jej gromadzenia i pęcznienia. Niektóre pokarmy zawierające błonnik celulozowy zwiększają swoją objętość nawet kilkukrotnie. Dzięki temu znacznie zwiększa się objętość i waga masy kałowej umożliwiając człowiekowi regularne wypróżnianie. Tym samym dieta bogata w błonnik likwiduje zaparcia związane z nim problemy takie jak wzdęcia, ociężałość czy nawet hemoroidy. Błonnik celulozowy cechuje się także twardą strukturą, która mechanicznie, ale jednoczenie dość delikatnie podrażnia ścianki jelita, dzięki czemu wzmacnia perystaltykę jelit i powoduje sprawne przesuwanie treści pokarmowej w dół. Zobacz też: Źródła błonnika celulozowego.