Walka z zaparciami
Błonnik pokarmowy
- Błonnik
- Czym jest błonnik?
- Rodzaje błonnika
- Właściwości błonnika
- Walka z zaparciami
- Odchudzanie
- Obniżanie cholesterolu
- Błonnik a cukrzyca
- Inne funkcje błonnika
- Źródła błonnika
- Deficyt błonnika
- Podwyższony cholesterol
Dla zdrowia...
Walka z zaparciami
Produkty bogate w błonnik pokarmowy są szczególnie polecane osobom, które mają problem z regularnym wypróżnianiem. Wprowadzenie diety wysokobłonnikowej znacząco usprawnia perystaltykę, czyli ruchy robaczkowe jelit, co powoduje przesuwanie się treści pokarmowych w jelitach. Dzięki temu człowiek może się regularnie wypróżniać, a jego jelita są czyste. Dzieje się tak, ponieważ substancje, z których składa się błonnik podrażniają mechanicznie ścianki jelita cienkiego, a następnie grubego, przez co niestrawione resztki pokarmu, z których składa się stolec przesuwają się w coraz to niższe partie. Dodatkowo błonnik celulozowy ma ogromne zdolności do pochłaniania wody. Dzięki temu zwiększa on swoją masę i objętość, a tym samym powoduje wzrost masy kałowej. W tym momencie organizm dostaje sygnał do tego, konieczne jest wypróżnienie. Jest ono znacznie ułatwione dzięki błonnikowi pektynowemu, którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności stolca oraz wytworzenie na jego powierzchni galaretowatej mazi, która ułatwia przesuwanie masy kałowej w dół.
Jednakże, aby skutecznie walczyć z zaparciami niezbędne jest, aby w diecie zostały zachowane odpowiednie proporcje błonnika. Powinna ona zawierać około 60% błonnika pektynowego i 40% błonnika celulozowego. Dzieje się tak, ponieważ dzięki temu w jelitach będzie utrzymywał się odpowiedni poziom flory bakteryjnej, która ma ogromne znaczenie w procesie trawienia, a na przestrzeni lat spełnia bardzo ważną funkcję w organizmie. Natomiast w przypadku zbyt małej ilości błonnika następuje rozwój szkodliwych bakterii, co może prowadzić do biegunek, wzdęć i innych problemów trawiennych.