Właściwości błonnika
Błonnik pokarmowy
- Błonnik
- Czym jest błonnik?
- Rodzaje błonnika
- Właściwości błonnika
- Walka z zaparciami
- Odchudzanie
- Obniżanie cholesterolu
- Błonnik a cukrzyca
- Inne funkcje błonnika
- Źródła błonnika
- Deficyt błonnika
- Podwyższony cholesterol
Dla zdrowia...
Właściwości błonnika
Mimo iż błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy człowieka w składzie chemicznym niemal niezmienionym, to pełni on wiele istotnych funkcji, które sprawiają, że organizm ludzki funkcjonuje prawidłowo. Sprawnie działający układ pokarmowy, który przyswaja optymalną ilość wartościowych składników odżywczych oraz szybko i skutecznie wydala niestrawione resztki pokarmowe, które w przeciwnym razie zalęgają w jelitach, jest niezmiernie ważny by zachować zdrowie i piękny wygląd na długie lata.
Spożywanie dużych ilości błonnika sprawia, że nie tylko przyspieszona zostaje przemiana materii, a tym samym człowiek może cieszyć się smukłą sylwetką i nie meczą go zaparcia, ale także stanowi bardzo ważny element w procesie leczenia cukrzycy i układu krążenia (obniżanie poziomu złego cholesterolu). Dzieje się tak, ponieważ wśród dobroczynnych właściwości błonnika na pierwszym miejscu możemy postawić to, że jego spożywanie poprawia perystaltykę jelit. Tym samym w przewodzie pokarmowym nie zalegają toksyczne substancje, które w przeciwnym razie przenikałby do krwioobiegu i powodowały zatruwanie organizmu. Po drugie błonnik wchłania wiele produktów fermentacji, które zakwaszają nasz przewód pokarmowy i powodują zgagę, a nawet wrzody. Ponadto do podstawowych właściwości błonnika należą:
- Regulowanie pracy przewodu pokarmowego (usuwanie powracających zaparć, biegunki, wzdęć).
- Pomoc w walce z otyłością przez wywoływanie uczucia sytości.
- Obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz trójglicerydów.
- Stabilizacja poziomu glukozy w organizmie oraz zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę.
- Obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
- Oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich.
- Zapobieganie nowotworowi okrężnicy.
- Zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych.