Właściwości błonnika

Mimo iż błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy człowieka w składzie chemicznym niemal niezmienionym, to pełni on wiele istotnych funkcji, które sprawiają, że organizm ludzki funkcjonuje prawidłowo. Sprawnie działający układ pokarmowy, który przyswaja optymalną ilość wartościowych składników odżywczych oraz szybko i skutecznie wydala niestrawione resztki pokarmowe, które w przeciwnym razie zalęgają w jelitach, jest niezmiernie ważny by zachować zdrowie i piękny wygląd na długie lata.

Spożywanie dużych ilości błonnika sprawia, że nie tylko przyspieszona zostaje przemiana materii, a tym samym człowiek może cieszyć się smukłą sylwetką i nie meczą go zaparcia, ale także stanowi bardzo ważny element w procesie leczenia cukrzycy i układu krążenia (obniżanie poziomu złego cholesterolu). Dzieje się tak, ponieważ wśród dobroczynnych właściwości błonnika na pierwszym miejscu możemy postawić to, że jego spożywanie poprawia perystaltykę jelit. Tym samym w przewodzie pokarmowym nie zalegają toksyczne substancje, które w przeciwnym razie przenikałby do krwioobiegu i powodowały zatruwanie organizmu. Po drugie błonnik wchłania wiele produktów fermentacji, które zakwaszają nasz przewód pokarmowy i powodują zgagę, a nawet wrzody. Ponadto do podstawowych właściwości błonnika należą: