Inne funkcje błonnika

Oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich

Błonnik pomaga eliminować z naszego organizmu toksyny i metale ciężkie oraz kwasy żółciowe i niektóre azotyny, które nalezą do substancji rakotwórczych. Dzięki temu nie tylko poprawia się nie tylko nasza ogólna kondycja, ale także wygląd cery i skóry. Na twarzy nie pojawiają się wypryski, skóra przyjmuje zdrowy koloryt i zmniejsza się jej skłonność do cellulitisu.

Regeneracja jelit

Błonnik pektynowy tworzy na ściankach jelit galaretowatą otoczkę. Dzięki temu enzymy trawienne nie działają bezpośrednio na jelita. Natomiast błonnik celulozowy posiada zdolność do wytwarzania śluzów, które łagodnie oczyszczają ścianki jelit. Jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych zawierających błonnik, działających łagodząco na jelita jest siemię lniane. Zawiera ono bowiem dodatkowo kwasy tłuszczowe nasycona Omega 3, które działają przeciwzapalnie i zapobiegają podrażnieniom.

Zapobieganie wzdęciom

Błonnik pektynowy posiada zdolność zatrzymywania gazów, które tworzą się w jelitach i powodują wzdęcia. Gazy powstające w procesie fermentacji są absorbowane przez żelową konsystencję błonnika.

Wzmocnienie systemu hormonalnego u kobiet

Zbyt mała ilość błonnika oraz zaburzona równowaga bakteryjna w przewodzie pokarmowym mogą doprowadzić do wtórnej syntezy estrogenu. Jest to jeden z najważniejszych żeńskich hormonów płciowych, jednakże jego zbyt wysoki poziom może prowadzić do powstawania mięśniaków, a nawet być przyczyna rozwoju nowotworu macicy lub piersi. Dieta zawierająca duże ilości błonnika jest wskazana zwłaszcza kobietom, które przeszły już menopauzę. Badania wykazały bowiem, że zmniejsza ona ryzyko wystąpienia raka piersi o nawet 40%.